độc tính
/tɒkˈsɪsəti//tɑːkˈsɪsəti/The word "toxicity" has its roots in the Greek words "toxon," meaning "bow" or "arrow," and " epidemiemai," meaning "to fall upon" or "to occur." In the early 19th century, chemists began using the term "toxicology" to describe the study of the poisonous effects of substances. They derived the term from the concept of poison as a "dart" or "arrow" that could harm or kill. Gradually, the suffix "-ity" was added to form the term "toxicity," which specifically refers to the quality or state of being poisonous. In the late 19th century, the term gained widespread use in scientific and medical contexts to describe the degree to which a substance harms or poisons living organisms. Today, toxicity is a ubiquitous concept in fields such as chemistry, medicine, and environmental science, where it is used to assess the potential harm of substances and develop strategies for mitigating or preventing harm.
the fact of being poisonous; the extent to which something is poisonous
sự thật là có độc; mức độ mà một cái gì đó có độc
chất có mức độ độc hại cao
the effect that a poisonous substance has
tác dụng của một chất độc hại
Tác dụng độc hại nhẹ của thuốc này bao gồm buồn nôn và nôn.
the quality of being very harmful or unpleasant
chất lượng rất có hại hoặc khó chịu
Các nhân viên đã nói về văn hóa độc hại và lạm dụng tại nơi làm việc.