Mousse
/muːs//muːs/The origin of the word "mousse" can be traced back to French cuisine. In French, the word "mousse" literally translates to "foam" or "froth." This name is fitting as mousse refers to a dessert or culinary preparation that has a light, airy texture due to the use of whipped cream, eggs, or gelatin. Although the dish is commonly associated with French cuisine, its exact origins are uncertain. Some historians believe that the recipe for mousse can be traced back to the early 20th century, as the first written record of the dessert appears in a French cookbook published in 1912. However, others argue that the origins of mousse are much older, and that it may have originated in medieval Europe. Legend has it that mousse was created by accident when a nobleman ordered a dessert that collapsed due to the excessive use of eggs. The result was a light, airy dessert that was unlike anything else. Regardless of its origins, mousse has since become a popular and versatile dessert in French cuisine, as well as in other international cooking traditions. Its light texture and ability to be flavored with a variety of ingredients make it a popular choice for both novice and experienced chefs alike.
a cold dessert (= a sweet dish) made with cream and egg whites and with fruit, chocolate, etc. to give it a sweet taste; a similar dish made with fish, vegetables, etc.
một món tráng miệng lạnh (= một món ngọt) được làm bằng kem và lòng trắng trứng và trái cây, sô cô la, v.v. để tạo cho nó một hương vị ngọt ngào; một món ăn tương tự được làm từ cá, rau, v.v.
mousse sô-cô-la/dâu
mousse cá hồi/nấm
Lớp kem sô-cô-la béo ngậy tan chảy trong miệng, để lại dư vị mịn màng và tuyệt hảo.
Đầu bếp bánh ngọt được đào tạo bài bản đã chế biến món bánh mousse chanh mềm mịn, có hương vị chua chua và tươi mát.
Món kem dâu tây nhẹ và xốp, là món kết thúc hoàn hảo cho một bữa ăn thịnh soạn.
a substance that is sold in aerosols, for example the light white substance that is used on hair to give it a particular style or to improve its condition
một chất được bán dưới dạng bình xịt, ví dụ như chất màu trắng nhạt được sử dụng trên tóc để tạo kiểu đặc biệt hoặc để cải thiện tình trạng của tóc